Koszt wyjazdu:
- 25 – 29 osób – 255 zł / os. + 2 opiekunów bezpłatnie
- 30 – 34 osób – 220 zł / os. + 3 opiekunów bezpłatnie
- 35 – 39 osób – 195 zł / os. + 3 opiekunów bezpłatnie
- 40 – 49 osób – 175 zł / os. + 4 opiekunów bezpłatnie
- 50 – 54 osób – 165 zł / os. + 5 opiekunów bezpłatnie
Cena zawiera:
- przejazd autokarem z pasami bezpieczeństwa , klimatyzacją , barkiem , WC , DVD
- ubezpieczenie NNW na 10.000 PLN – TU EUROPA
- bilety wstępu do Muzeum Rolnictwa oraz Palmiarni
- opiekę pilota
- usługę przewodnika
Podana cena dotyczy wyjazdu grupy z Poznania i najbliższych okolic . W przypadku wyjazdu z innego miejsca , cena ulegnie modyfikacji. Termin wycieczki ustalamy indywidualnie z grupą .
Opis wycieczki
Przejazd do Szreniawy do Muzeum Rolnictwa na warsztaty.
Powyżej 30 osób , uczniowie będą podzieleni na dwie grupy.
Pierwsza grupa będzie uczestniczyć w warsztatach :
- Od ziarenka do bochenka
Uczestnicy zajęć mają możliwość poznania tradycyjnego sposobu powstawania chleba począwszy od ziarna, a na wypieczonym w tradycyjnych piecach wiejskim chlebie kończąc. Niewątpliwą atrakcją zajęć jest własnoręczny przemiał ziarna na modelach żaren.
Druga grupa będzie uczestniczyć w warsztatach :
- Heca na 12 fajerek, czyli zapraszamy do kuchni
Lekcja omawia funkcję kuchni w międzywojennym dworze, jej wyposażenie oraz codzienny i roczny rytm prac związanych z przygotowywaniem posiłków. W trakcie lekcji uczestnicy obejrzą różne dziwne urządzenia kuchenne, dowiedzą się, czy garnki się tłuką albo dlaczego do robienia lodów potrzebna jest sól. Smaku lekcji dodadzą ciasteczka upieczone własnoręcznie przez grupę na podstawie tradycyjnego przepisu.
Po warsztatach zwiedzanie z przewodnikiem Muzeum Rolnictwa .
Możliwość zorganizowania grupowego obiadu w Karczmie Szreniawskiej ( + 28 zł )
Przejazd do Palmiarni –SURVIVAL – wycieczka w formie szkoły przetrwania w tropikalnej dżungli, przemierzymy całą ekspozycję Palmiarni, ale w niestandardowy sposób. Wykonamy różne eksperymenty, na podstawie, których uczniowie dowiedzą się co i jak pachnie w dżungli, jaka roślina może im pomóc, a jaka wręcz przeciwnie. Pokażemy jak unikać węży na leśnej ścieżce, a także, że prawdziwe zagrożenie może czaić się także nad nami. Dodatkowo uczestnicy sami zdobywają sprawność mistrza obozowego – odszukując w pawilonach owoców czy wymyślając sposób na przetrwanie.
Inne proponowane warsztaty:
- Z wiejskiego stołu masło i ser – lekcja prezentuje historię przetwórstwa mleka – tradycyjny wyrób masła i serów. Na zajęciach lekcyjnych w Szreniawie będzie można własnoręcznie ubić masło w kierzynce oraz popróbować formowania masła w ozdobnych maselniczkach, a także zapoznać się z różnymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi masielnic.
- Od buraka do lizaka – Lekcja pokazuje proces pozyskiwania cukru z buraków cukrowych, wykorzystując podczas demonstracji narzędzia i urządzenia z muzealnego zbioru. Dzieci poznają cały proces technologiczny począwszy od zbiorów buraka cukrowego, poprzez przetwórstwo, aż do przygotowania produktu finalnego, o którym mowa w tytule lekcji – lizaka. Poruszone zostaną również kwestie wpływu cukru na zdrowie i zagrożeń, jakie niesie ze sobą nadmierne spożycie słodyczy. Atrakcją zajęć jest pokaz wyrobu lizaków z cukru.