• 1 Dzień

Przejazd do miejscowości Lutomierz. Powitanie przez gospodarzy, następnie wspólnie rozpoczniemy proces przygotowania mleka, pokroimy skrzep, odciągniemy ręcznie serwatkę. Każdy z uczestników otrzyma swoją formę, wybierze zioła i wyrobi ser. Będzie możliwość spróbowania wszystkich wyrobów: serów podpuszczkowych z czarnuszka, kozieradka, czosnkiem, innymi ziołami, masła, maślanki, surowego mleka oraz powideł, syropów, przetworów z domowej spiżarni. Czeka nas także spacer  po gospodarstwie oraz pyszny poczęstunek –: sery, masło, maślanka, pieczywo lokalne, sezonowe owoce, pasztet sojowy, ciasto/ciastka, ziołowe herbaty.

Obiad dodatkowo płatny :  zupa (żurek z jajkiem, ogórkowa) 15 zł/os., pierogi ruskie/ z bryndzą (10 sztuk) 15 zł/os., obiad II danie mięsne z zupą 35 zł/os., kawa+ciasto 15 zł/os.

Przejazd do Ząbkowic Śląskich , wejście z przewodnikiem na Krzywą Wieżę + Izba Tortur.

Przejazd do hotelu, obiadokolacja, nocleg.


  • 2 Dzień

Śniadanie, przejazd do Pałacu  Marianny Orańskiej w Kamieńcu Ząbkowickim. Grupie towarzyszy przewodnik, który przez ponad godzinę oprowadza po zakątkach pałacu.. Rezydencja ta zachwyca nie tylko swą formą i rozmiarami, ale i ciekawą historią, którą warto poznać lepiej. Kamieniec Ząbkowicki był przecież własnością Marianny Orańskiej – ciekawej postaci, o której na terenie Kotliny Kłodzkiej przypomina nam wiele cennych pamiątek. Pałac w Kamieńcu jest jedną z tych najwspanialszych, zatem ogromne zainteresowanie wizytą w jego murach dla nikogo nie powinno być większym zaskoczeniem. Ogólnodostępna jest we wnętrzach klimatyczna kawiarnia, niektóre z licznych tarasów oraz olbrzymi park mający około 120 hektarów powierzchni. Taki spacer będzie wyjątkową podróżą w czasie, która na długo zapisze się w pamięci każdego z nas. Czas na odpoczynek i posiłek – płatny we własnym zakresie.

Wyjazd w drogę powrotną  w godzinach popołudniowych.

Sprawdź inne wycieczki dwudniowe