Koszt uczestnictwa :

  • 100 zł ( minimum 25 osób )

Cena zawiera :

  • przejazd autokarem
  • bilety wstępu
  • degustację
  • ubezpieczenie
  • opiekę pilota /przewodnika

Podana cena dotyczy wyjazdu grupy z Poznania i najbliższych okolic . W przypadku wyjazdu z innego miejsca , cena ulegnie modyfikacji. Termin wycieczki ustalamy indywidualnie z grupą .


Opis wycieczki

Zwiedzanie z przewodnikiem Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego

Udział w warsztatach

 

Tematy do wyboru :

  1. Latające traktory

Zapoznanie z początkami agrolotnictwa. Zaprezentujemy najpopularniejsze modele samolotów służących w agrolotnictwie (Gawron, Dromader, Belphegor, An-2) i specyfikę budowy polskich samolotów i śmigłowców rolniczych.

  1. Dawnych wspomnień czar

W czasie zajęć w dawnej Gorzelni przybliżymy naszym gościom historię wzornictwa w czasach PRL-u, przypomnimy trudy i radości codziennego życia w tamtym okresie. Oczekujemy wielu wspomnień.

  1. Dzień w XIX wiecznym dworze

Uczestnicy zajęć zaznajomią się z codziennymi zajęciami i obowiązkami mieszkańców XIX wiecznego dworu. Poznają rozkład dnia pani i pana domu, ich dzieci i służby. Opowiemy gościom o ówczesnych sposobach prania, prasowania, zachowania higieny, przygotowywania posiłków, nauki dzieci, spędzania wolnego czasu

  1. Hipolit Cegielski (1813-1868)- od belfra do przemysłowca

Podczas prelekcji  przedstawimy seniorom najważniejsze wydarzenia z życia i działalności Hipolita Cegielskiego oraz omówimy historię idei pracy organicznej na terenie Wielkopolski.

  1. Praktycznie i elegancko. Odzież i bielizna okresu międzywojennego

Celem spotkania jest przedstawienie widzowi jak zmieniał się ideał kobiecej urody i w jaki sposób ubiór dzienny i stroje nocne odzwierciedlały przemiany obyczajowe i społeczne w okresie międzywojnia. W sypialni pałacowej zaprezentujemy m.in. damskie i męskie pantalony, koszule nocne, sukienki, dodatki.

  1. Po szerokiej drodze. Dzieje transportu wiejskiego

Podczas spaceru po ekspozycji uczestnicy zapoznają się z wieloma eksponatami dokumentującymi historię transportu wiejskiego na ziemiach polskich. Na zajęciach prezentowane będą wozy specjalne, takie jak np. wóz strażacki oraz – wyjątkowej urody – lokomobile. Przedstawimy też kolekcję powozów. Spotkanie zakończymy przejażdżką wagonetką konną.

  1. Dezydery Chłapowski – rolnik, żołnierz, patriota.

W czasie wykładu opowiemy Państwu o niezwykłym życiu Dezyderego Chłapowskiego – uczestnika wojen napoleońskich, powstań narodowych, reformatora rolnictwa, prekursora idei pracy organicznej.

  1. Wiek XIX – rewolucja nie tylko przemysłowa

W oparciu o liczne maszyny i urządzenia rolnicze ze zbiorów Muzeum pokażemy postęp, jaki dokonał się w rolnictwie XIX wieku. Będzie można zobaczyć zabytki techniki, m.in. młocarnie, lokomobile parowe, a także utrzymywane wówczas rasy zwierząt gospodarskich.

  1. Zwierzęta gospodarskie

W trakcie zajęć w budynku obory omówimy rozwój i historię ras zachowawczych zwierząt gospodarskich, które tradycyjnie użytkowane były przez rolników wielkopolskich, poznamy także dzieje gatunków zwierząt przywiezionych na tereny Polski.

  1. Czerwone korale – ludowa sztuka tworzenia biżuterii – warsztaty

Warsztaty są okazją do zapoznania się z wybranymi ślubnymi strojami ludowymi oraz noszonymi wraz z nimi ozdobami i biżuterią.  Będzie można zobaczyć, co kryje skrzynia wianna panny na wydaniu. Uczestnicy dowiedzą się też, jakie ozdoby noszono w poszczególnych regionach Polski i samodzielnie wykonają wybrane ozdoby.

  1. Jak nakryć, jak podać, jak się zachować oraz Savoir-vivre dawniej i dziś

Zajęcia te są fascynującą podróżą do początków ubiegłego wieku, odkrywającą codzienne życie ówczesnych mieszkańców znajdującego się na terenie Muzeum pałacu. Rytm tego życia w dużej mierze wyznaczały ówczesne zasady savoir-vivre’u. Zajęcia odbywają się w jadalni pałacu szreniawskiego.


Następnie zwiedzimy Browar Szreniawa . Zaczniemy wizytę od warzelni gdzie rozpoczyna się warzenie piwa, przejdziemy przez laboratorium i przygotowalnię, zejdziemy do piwnicy gdzie znajdują się zbiorniki do fermentacji piwa oraz zajrzymy do pomieszczenia tajemniczej re-fermentacji. Po oprowadzaniu zdegustujecie kilka rodzajów szreniawskiego „złotego trunku”, o których będzie można porozmawiać w sali degustacyjnej przy warzelni.

Sprawdź inne wycieczki jednodniowe