Koszt wyjazdu:

  • 25 – 29 osób – 105 zł + 2 opiekunów bezpłatnie
  • 30 – 34 osób – 95 zł  + 3 opiekunów bezpłatnie
  • 35 – 39 osób – 85 zł + 3 opiekunów bezpłatnie
  • 40 – 52 osób – 75 zł + 4 opiekunów bezpłatnie

Cena zawiera :

  • przejazd autokarem
  • bilety wstępu
  • ubezpieczenie NNW
  • opiekę pilota
  • usługę przewodnika

Podana cena dotyczy wyjazdu grupy z Poznania i najbliższych okolic .  W przypadku wyjazdu z innego miejsca , cena ulegnie modyfikacji. Termin wycieczki ustalamy indywidualnie z grupą .


Opis wycieczki

Zwiedzanie  z przewodnikiem Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego

Tematy:

  • Od ziarenka do bochenka : poznanie tradycyjnego sposobu powstawania chleba począwszy od ziarna, a na wypieczonym w tradycyjnych piecach wiejskim chlebie kończąc.

 

  • W wiejskiej zagrodzie : życie codzienne ludności wiejskiej z początku XX wieku, jej codzienne zajęcia i zwyczaje. Zaprezentowane zostaną takie prace jak: wyrób masła w kierzynkach, młócenie zboża cepami, mielenie ziarna w żarnach i stępach, prace pielęgnacyjne w ogródku i przy zwierzętach.

 

  • Po szerokiej drodze. Dzieje transportu wiejskiego: dzieje transportu wiejskiego na ziemiach polskich, począwszy od transportu ręcznego (kije, nosidła, rezginie do siana i słomy) poprzez transport wodny do kołowego – zaprzęgowego z uwzględnieniem wozów specjalnych (np. wóz strażacki, handlarka do przewozu zwierząt). Atrakcją lekcji jest przejażdżka wagonetką konną.

 

  • Od motyki do pługa. Praca na roli w średniowieczu : lekcja na temat osadnictwa, sposobów uprawy roli oraz hodowli zwierząt w średniowieczu w oparciu o wystawy muzealne. Zasadnicze cele lekcji to zrozumienie takich pojęć jak: dwupolówka, trójpolówka, sołtys, lokacja, czynsz, ulicówka.

 

  • Z wiejskiego stołu – masło i ser: prezentacja historii przetwórstwa mleka –wyrób masła i serów. Będzie można własnoręcznie ubić masło w kierzynce oraz popróbować formowania masła w ozdobnych maselniczkach.

 

  • O ziołach i mocy ich: zajęcia prowadzone są w ogródku zielarskim od maja do października. Uczniowie zapoznają się z historią uprawy ziół, ziołolecznictwem, fitoterapią. W programie zajęć przewidziano naukę pozyskiwania ziół, ich przechowywania, a przede wszystkim rozpoznawania.

 

  • Magiczna wieś. Zwyczaje, obyczaje, wierzenia praktykowane na wsi na przełomie XIX i XX w.: przedstawienie zwyczajów świątecznych oraz wierzeń ludowych i zabobonów związanych z rokiem obrzędowym, takich jak tradycje bożonarodzeniowe i wielkanocne, Andrzejki, zapusty, topienie Marzanny, gaik, dożynki,  obrzędy zielonoświątkowe.

 

  • Heca na 12 fajerek, czyli zapraszamy do kuchni: uczniowie obejrzą różne dziwne urządzenia kuchenne, dowiedzą się, czy garnki się tłuką albo dlaczego do robienia lodów potrzebna jest sól. Smaku lekcji dodadzą ciasteczka upieczone własnoręcznie przez grupę na podstawie tradycyjnego przepisu. Sezonowo zamiast ciasteczek wypiekane będą pierniki i opłatki.

 

  • Ziół kulinarnych używanie: prezentacja ziół w ogródku zielarskim i na polu muzealnym (  od maja do października ). Następnie odbywa się prelekcja na temat suszenia i przechowywania ziół, a także różnych sposobów ich używania. Interaktywną częścią lekcji jest rozdrabnianie przypraw w moździerzu i sporządzenie karty zielnikowej wybranej rośliny z ogródka zielarskiego, którą uczestnik zabiera ze sobą. Na zakończenie przygotowana zostaje wspólna degustacja herbaty ziołowej.

 

  • W dworskiej pralni. Pranie, maglowanie i prasowanie: zapoznanie dzieci z historią prania, a także ze stosowanymi dawniej metodami i urządzeniami służącymi do prania oraz ochrony i estetyzacji ubrań. Zajęcia obejmują pogadankę z dziećmi, prezentację żelazek i sprzętów do prania ze zbiorów muzeum, grę edukacyjną oraz interaktywny pokaz prania i maglowania.

 

  • Kołodziejstwo – tradycyjne rzemiosło wiejskie: interaktywne zajęcia warsztatowe oraz pokaz pracy kołodzieja. Przybliżone zostaną sposoby wykorzystania drewna w budowie wozów. Wyświetlone zostaną również archiwalne filmy ze zbiorów muzealnych.

 

  • Gęsim piórem pisane : zaznajomienie  z historią pisma na świecie od jego początków, a także przedstawienie narzędzi jakie służyły do jego wykonania. Krótka pogadanka wyjaśni pochodzenie oraz rolę pisma w dziejach ludzkości, a także ukaże ewolucję narzędzi piśmienniczych do czasów współczesnych. Po zakończeniu części praktycznej uczestnicy zalakują swoje pismo, które zabiorą do domu.

 

  • Czerwone korale, knefle i orpanty – ludowa sztuka tworzenia biżuterii  : uczniowie dowiedzą się jakie ozdoby noszono w poszczególnych regionach Polski i poznają znaczenie biżuterii dla ludzi na wsi. Atrakcyjnym zakończeniem zajęć będą warsztaty tworzenia biżuterii. Uczniowie samodzielnie wykonają upominki dla siebie, dla mam lub babć – w postaci bransoletek lub korali, w zależności od grupy wiekowej.

 

  • Od buraka do lizaka : lekcja pokazuje proces pozyskiwania cukru z buraków cukrowych, wykorzystując podczas demonstracji narzędzia i urządzenia z muzealnego zbioru. Uczniowie poznają cały proces technologiczny począwszy od zbiorów buraka cukrowego, poprzez przetwórstwo, aż do przygotowania produktu finalnego – lizaka.

 

  • Gospodarka folwarczno-pańszczyźniana w Polsce w XVI wieku: przedstawiony zostanie temat funkcjonowania gospodarki folwarczno-pańszczyźnianej na ziemiach polskich. Uczniowie poznają podstawowe narzędzia rolnicze, metody uprawy, zbioru i omłotu zbóż.

 

  • Ziemiańskie popołudnie: zapoznanie młodzieży z kulturą spędzania wolnego czasu na co dzień w kręgach ziemiaństwa. Ukazane zostaną takie rozrywki jak słuchanie radia, słuchanie muzyki z gramofonu, głośna lektura książek i czasopism, gry planszowe i karciane oraz zwyczaje związane z piciem herbaty i kawy. Po krótkim wstępie ilustrowanym prezentacją slajdów młodzież wraz z pracownikiem Muzeum zwiedza ekspozycję w Pałacu pod kątem tematyki lekcji.

 


Za dodatkową opłatą : Muzeum Arkadego Fiedlera w Puszczykowie , Zamek w Kórniku , Pałac w Rogalinie


 

Sprawdź inne wycieczki jednodniowe