Przejazd do Szreniawy do Muzeum Rolnictwa na warsztaty.

Powyżej 30 osób, uczniowie będą podzieleni na dwie grupy.

Pierwsza grupa będzie uczestniczyć w warsztatach :

  • Od ziarenka do bochenka

Uczestnicy zajęć mają możliwość poznania tradycyjnego sposobu powstawania chleba począwszy od ziarna, a na wypieczonym w tradycyjnych piecach wiejskim chlebie kończąc. Niewątpliwą atrakcją zajęć jest własnoręczny przemiał ziarna na modelach żaren.

Druga grupa będzie uczestniczyć w warsztatach:

  • Heca na 12 fajerek, czyli zapraszamy do kuchni

Lekcja omawia funkcję kuchni w międzywojennym dworze, jej wyposażenie oraz codzienny i roczny rytm prac związanych z przygotowywaniem posiłków. W trakcie lekcji uczestnicy obejrzą różne dziwne urządzenia kuchenne, dowiedzą się, czy garnki się tłuką albo dlaczego do robienia lodów potrzebna jest sól. Smaku lekcji dodadzą ciasteczka upieczone własnoręcznie przez grupę na podstawie tradycyjnego przepisu.

 

Po warsztatach zwiedzanie z przewodnikiem Muzeum Rolnictwa.

Możliwość zorganizowania grupowego obiadu w Karczmie Szreniawskiej ( + 28 zł )

Przejazd do Palmiarni –SURVIVAL – wycieczka w formie szkoły przetrwania w tropikalnej dżungli, przemierzymy całą ekspozycję Palmiarni, ale w niestandardowy sposób. Wykonamy różne eksperymenty, na podstawie, których uczniowie dowiedzą się co i jak pachnie w dżungli, jaka roślina może im pomóc, a jaka wręcz przeciwnie. Pokażemy jak unikać węży na leśnej ścieżce, a także, że prawdziwe zagrożenie może czaić się także nad nami. Dodatkowo uczestnicy sami zdobywają sprawność mistrza obozowego – odszukując w pawilonach owoców czy wymyślając sposób na przetrwanie.