Koszt wyjazdu:

  •  25 – 29 osób –   240 zł  /osoba + 2 opiekunów bezpłatnie
  •  30 – 34 osób –   205 zł  /osoba + 3 opiekunów bezpłatnie
  •  35 – 39 osób –   180 zł  /osoba + 3 opiekunów bezpłatnie
  •  40 – 45 osób –   160 zł  /osoba + 4 opiekunów bezpłatnie
  •  46 – 54 osób –   150 zł  /osoba + 4 opiekunów bezpłatnie

Cena zawiera :

  • przejazd autokarem z pasami bezpieczeństwa, klimatyzacją
  • ubezpieczenie NNW na 10.000 PLN /osoba – TU EUROPA
  • bilety wstępu
  • opiekę pilota
  • usługę przewodnika

Podana cena dotyczy wyjazdu grupy z Poznania i najbliższych okolic .  W przypadku wyjazdu z innego miejsca , cena ulegnie modyfikacji. Termin wycieczki ustalamy indywidualnie z grupą .


Opis wycieczki

Zwiedzanie Wielkopolskiego Parku Narodowego – na trasie zostaną przedstawione m.in.: sezonowe zmiany w przyrodzie, tropy zwierząt, znaczenie martwego drzewa w lesie oraz historia Wyspy Zamkowej na Jeziorze Góreckim. Długość trasy – ok. 1 km


Możliwość przeprowadzenia przez edukatorów zajęć w Muzeum Przyrodniczym oraz utrwalenie informacji w zeszycie ćwiczeń ( + 5 zł / osoba )


Zwiedzanie  z przewodnikiem Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego

Udział w warsztatach:

  • Serce i dusza rodziny – zajęcia przybliżą  życie rodziny ziemiańskiej, ze szczególnym uwzględnieniem roli matki jako pani domu i gospodyni dworu. Omówione zostaną jej codzienne obowiązki, wychowanie dzieci oraz działalność społeczną.

 

  • Jak nakryć, jak podać, jak się zachować – lekcja wprowadzi uczniów w świat ziemiańskich tradycji związanych z podawaniem i spożywaniem posiłków. Uczestnicy poznają znaczenie jadalni, jej wyposażenie oraz zasady savoir-vivre’u obowiązujące przy stole.

 

  • Heca na 12 fajerek, czyli zapraszamy do kuchni – lekcja ma na celu zapoznanie młodzieży z dawną kuchnią ziemiańską, jej funkcjami, wyposażeniem oraz rytmem codziennych i rocznych prac związanych z przygotowywaniem posiłków we dworze. Uczestnicy zapoznają się z charakterystycznymi urządzeniami kuchennymi, zauważając wpływ rozwoju techniki na zmiany w wyposażeniu kuchni XX wieku, które ułatwiły pracę i skróciły czas przygotowywania potraw.

 

  • Gospodarka folwarczno-pańszczyźniana w Polsce w XVI wieku – na podstawie wystaw muzealnych i zabytkowych zabudowań folwarcznych uczniowie zapoznają się z funkcjonowaniem gospodarki folwarczno-pańszczyźnianej w Polsce. Poznają podstawowe narzędzia rolnicze oraz metody uprawy, zbioru i omłotu zbóż.

 

  • Prawdziwe chemitrails. Rzecz o agrolotnictwie – kto z nas nie słyszał historii o samolotach, które z powietrza zrzucały chemię? Jeszcze kilkadziesiąt lat temu była to rzeczywistość, a nie legenda. Polskie samoloty rolnicze walczyły ze szkodnikami i nawoziły uprawy nie tylko w Polsce, ale i w wielu innych krajach na całym świecie. Celem  lekcji jest zapoznanie uczestników z tą historią. Poprzez oprowadzanie po ekspozycji, projekcję filmów archiwalnych, otwartą dyskusję oraz pracę z materiałem źródłowym uczniowie poznają kluczowe wydarzenia z historii polskiego lotnictwa rolniczego.

 

  • Praca konserwatora muzealnego – zajęcia mają formę wykładu wspieranego prezentacją multimedialną. Ich głównym celem jest zapoznanie słuchaczy z metodami i środkami konserwacji różnych typów obiektów zabytkowych ze zbiorów muzeum.

     

  • Dzień z życia ziemianina – lekcja skupi się na codziennych obowiązkach właściciela majątku ziemiańskiego. Uczniowie zapoznają się z organizacją pracy na folwarku oraz na polach należących do majątku, zależnie od pór roku. Dowiedzą się, jak funkcjonował majątek ziemski jako kompleksowe przedsiębiorstwo rolne.

 

 

  • Hipolit Cegielski – od filologa do przemysłowca – tematem lekcji będą kluczowe wydarzenia z życia i działalności Hipolita Cegielskiego, jednego z najwybitniejszych Wielkopolan. Lekcja odbędzie się z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej oraz quizu edukacyjnego. Uczniowie poznają wybrane eksponaty z fabryki Hipolita Cegielskiego i dowiedzą się o ich znaczeniu w rozwoju rolnictwa.

Sprawdź inne wycieczki jednodniowe